Etiketter

Leta i den här bloggen

söndag 5 augusti 2018

Itämeren rantavesissä Suomessa jotain Kolera-lajia ?

Iltasanomat 2018-5.8.  kertoo  murtovesialueen tapahtumasta, johon sataa olla hellejakso syynä:




Suomen vesissä muhii nyt harvinainen kolerabakteeri – tartuntoja sekä lapsilla että aikuisilla
Julkaistu: , Päivitetty:
Tartuntataudit
Suomessa erittäin harvinaisia tartuntoja on esiintynyt Itämeren rannikolla etelästä pohjoiseen.
Tänä kesänä Itämeren rannoilla lämmenneissä uimavesissä on levinnyt harvinaisia Vibrio cholerae -bakteeritartuntoja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL)  vahvistetaan. Suomessa erittäin harvinaisia, Non-O1- ja Non-O139 -Vibrio cholerae -tartuntoja on todettu koko Itämeren rannikolla etelästä pohjoiseen.
– Muutamia tartuntoja on ollut. Jos on haavoja, silloin kannattaa varoa. Bakteeri voi tarttua haavojen kautta vereen tai korvakäytävän kautta, jos vedessä sukeltelee, erikoistutkija Aino Kyyhkynen kertoo.
Viimeksi samaa bakteeria todettiin Suomessa kesällä 2014, jolloin kesä oli niin ikään harvinaisen lämmin.
Vuonna 1998 Suomessa todettiin ensimmäisen kerran lähes sataan vuoteen koleratapaus, jossa tartunta oli saatu Suomessa. Tuolloin bakteeri levisi Thaimaasta tuoduista sydänsimpukoista, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
Tänä vuonna Itämeren rannikolla levinnyt kanta ei kuitenkaan ole samaa kehitysmaissa leviävää kolerabakteeria, joka lisääntyy puutteellisen sanitaation ja puhtaan juomaveden puutteen vuoksi.
– Kyseessä on sama bakteerisuku, jossa on eri serotyyppejä. Non-tyypin bakteerit aiheuttavat lieviä infektioita, ihotulehduksia ja vatsatautia, Pohjois-Karjalan ympäristöterveyshuollon johtaja Elina Felin tarkentaa.
THL:n Kyyhkysen mukaan tänä kesänä tartuntoja on ollut niin lapsilla kuin aikuisilla.
Lämpimissä murtovesissä, suotuisissa olosuhteissa lisääntyvä bakteeri aiheuttaa vatsatautia sekä iho- ja korvatulehduksia. Jos bakteeri pääsee verenkiertoon, pitkäaikaissairaat tai vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt voivat saada vakavan yleisinfektion. Itämeressä uimista tulisikin varoa, jos iho on rikki tai siinä on haavaumia, THL muistuttaa.
Eviran mukaan bakteeri ei kasva alle 10 asteen lämpötilassa ja tuhoutuu yli 60 asteen lämmössä.
Vakavampia taudinkuvia aiheuttavaa koleraa esiintyy etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa, erityisesti Intian niemimaalla sekä Etelä- ja Keski-Amerikassa.
Juttua korjattu ja täydennetty kello 13:46: Lisätty tietoa Suomessa levinneestä bakteerista. Suomen vesissä levinnyt bakteeri ei ole samaa serotyyppiä, joka aiheuttaa varsinaista koleraa kehitysmaissa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar