Ilmastonmuutos tuo mukanaan jatkuvasti uusia hyönteislajeja. Osa ötököistä on tuholaisia, osa lisää pistojen riskiä.
Juho Paukkunen.
Lähes kaikki viimevuotiset uudet pistiäiset ovat ihmiselle vaarattomia. Joukosta löytyi yksi uusi myrkkypistiäisiin kuuluva kultapistiäinen, joka ei kuitenkaan pääse ihmisen nahan läpi.
Valtava lajien leviämisen kasvu 2000-luvun aikana johtuu ilmastonmuutoksen lämmittämästä maamme keskilämpötilasta. Vaihtelevan säämme vuoksi lämpenemistä on voinut olla vaikea huomata, mutta hyönteiset ovat tämän seikan hoksanneet.
- Ilmastonmuutos on yksi tärkeimmistä syistä, sillä ilmaston lämmettyä eteläisemmät lajit ovat voineet levitä tänne. Toisaalta jotkut lajit ovat levittäytymässä tänne muutenkin, sillä ne ovat palautumassa viimeisimmästä jääkaudesta ja leviävät entisille levinneisyysalueilleen, Paukkunen sanoo.
Uusia lajeja kiivaaseen tahtiin
Varsinkin uusia perhoslajeja löytyy kiivasta tahtia, koska harrastajia Suomessa on paljon. Muut hyönteislajit voivat ehtiä elää Suomessa jo hyvän aikaa ennen kuin niiden olemassaolo maassamme bongataan.
Sellaisten lajien, joita tavataan hyvin lähellä Suomen rajoja, odotetaan leviävän pian Suomeen. Yksi niistä on paperiampiainen.
- Paperiampiaiset ovat leviämässä Baltian maista pohjoiseen kovaa vauhtia. Niitä odotetaan tänne lähivuosina, Paukkunen kertoo.
Paperiampiainen voi pistää ihmistäkin. Allergia- ja astmaliiton mukaan sen pistos on verrattavissa Suomessa esiintyviin tarha-ampiaisiin. Liitto varoittaa allergikoita mahdollisesta ristiallergiasta ampiaissukujen välillä. Toisin sanottuna suomalaisille ampiaisille allerginen saattaa olla allerginen myös paperiampiaiselle.
Pistiäisten lisäksi uusia kuoriaisia tupsahtelee kymmenittäin lajikantaamme vuosittain. Kokoelmakoordinaattori
Jaakko Mattila Luonnontieteellisestä museosta on erikoistunut kovakuoriaisiin. Viimeisin oma, uusi lajilöytö on vain parin viikon takaa.
- Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna löysin yhden uuden kuoriaislajin Lappeenrannasta. Se on syöksykäskuoriainen, joka tunnetaan lähinnä Norjasta, mutta ei muualta lähiseuduilta. Aika yllättävä löytö siis, Mattila sanoo.
Kuoriaisrintamalla haittaa voivat tulevaisuudessa aiheuttaa jalavalla elävät kaarnakuoriaiset. Laji levittää hollanninjalavatautia, joka voi tappaa maamme jalavakannan.
- Tuholaislajit saattavat levitä kun ilmasto lämpenee. Ne ovat aivan todellinen riski. Yksi esimerkki ovat nämä kaarnakuoriaiset, jotka siirtävät mukanaan jalavatautia aiheuttavaa sientä, Mattila kertoo.
Useimmiten uudet lajit sopeutuvat maahamme hyvin ja rikastuttavat Suomen luontoa. Ne lisäävät muun muassa lintujen ravintoa niillä alueilla, joilta vanhat hyönteislajit ovat siirtyneet pohjoisemmaksi.
Nämä lajit saapuvat:
Paperiampiainen on Suomessa useimmiten
yksittäinen, pitkulaisen muotoinen salamatkustajalöytö etelämpää Euroopasta tulevien tavaroiden seassa. Pian tämä pistiäinen levittäytynee muualta Euroopasta Suomeenkin. Paperiampiaisia on jo Baltian maissa ja Ruotsissa, joten matka ei ole pitkä. Paperiampiaisen pisto on yhtä vaarallinen kuin muiden Suomessa esiintyvien ampiaisten. Ampiaissukujen välillä saattaa esiintyä ristiallergiaa,
mikä allergikon on hyvä ottaa huomioon.
Lähde: Allergia- ja astmaliitto
Ampiaishämähäkki on Suomen perinteisiin hämähäkkilajeihin verrattuna eksoottinen ja kookas. Se onkin tullut Suomeen eteläisestä Euroopasta. Sillä voi olla jopa puolitoista senttimetriä pitkä ruumis, jonka pitkät jalat tekevät siitä entistäkin suuremman oloisen. Naaraan alaruumis on räikeän keltainen ja siinä on mustia poikkiraitoja. Ampiaishämähäkki viihtyy puutarhoissa ja niityillä sekä kosteissa ja matalissa pensaikoissa. Hämähäkki kutoo noin 30 senttimetriä läpimitaltaan olevia verkkoja.