Etiketter

Leta i den här bloggen

fredag 21 september 2018

Permikausi ja sen lopussa suuri extinktio


Permikausi tämän päivän kiinnostukseni kohteena

 Permikausi on paleoliittinen. se jaotellaan  useallakin tavalla.  Varhaisinta permiä edelsi kivihiilikausi ja permi taittui triaskaudeksi ja tässä  kausien taiteessa on tapahtunut  maailmanhistorian suurin lajioen  sukupuuttoon kuoleminen,
 PERMIKAUSI lähteitä
http://www.ucmp.berkeley.edu/permian/permian.php

Permikauden   ajoitus on ollut sikäli vaikeaa,  että siitä ei ole saatu radiologisia määrityksiä, joten  sen ajoitukset ovat arvioita ja sijoitetaan radiologisesti määriteltävissä olevien  kohtien  ja aikojen väliin.  Permikauden fossiileita on pidetty indeksinä ja niihin kuuluvat mm
BRACHIOPODA
AMMONOIDIT
https://pubs.geoscienceworld.org/gsa/geology/article/46/3/283/526710/pre-mass-extinction-decline-of-latest-permian
FUSULINIDIT, Foraminiphera, pienikokoisia fossiileja runsaasti;  öljynporauksissa paleontologiasta  apua  oikea-aikaisen  öljykerroksen löytämisessä.
http://www.ucmp.berkeley.edu/foram/foramfr.html
CONODONTIT
http://sp.lyellcollection.org/content/early/2016/12/14/SP450.9
Tämä Springerin kirja on permiajan konodonteista. Näitä muita "irtohampaiten näkösiä" selkärangattomia olentoja on  eri kausilta  hyvin tutkittuna: http://www.rhyniechert.com/conodonts.html

ja muut meren selkärangattomat

Paleotsooisena  kautena olivat  LOPHOPORATA- eliöt  erittäin runsaita. niitä oli  napojen  erittäin kylmissä vesissä ja  hyvinsyvällä merenpohjilla.  Niitä  osallisitui  myös koralliriuttojen muodostumiseen.
Ne jaetaan
BRACHIOPODA
PHORONIDA
BRYOZOA.
Kun tapahtui  permi-trias  siirtymä ja suuri lajituho, niitä ei sen jälkeen ole esiintynyt  niin  valtavan runsaasti enää koskaan, muta  vaikka niitå kylmän ja syvän sijainnin takia  harvemmin tavataan, ne ovat kyllä vieläkin yleisiä.
Tässä yhteydessä   kiinnittää huomiota eräs Bryozoa,  sammaleläin, koska  se on sopeutunut jopa lämpimiin pintavesiin ja sellaista ilemnee mm   nyt jopa Pirkanmaalla.  sen suomalainen nimi linee hyytelösammaleläin.

https://www.slideserve.com/chad/chapter-19-lophophorates-phoronida-brachiopods-bryozoans
Tässä lähteessä on 12 diakuvan sarja  näistä Lophophorata eliöistä ja lyhyt kuvaus.
Slide 8 maintisee Phylum Bryozoa , sammaleläinten  luokasta seuraavaa.
Ne ovat kolonisoituvia eläimiä, jotka kiinnittyvät substraattiin. merissä on niitä 5000 lajia ja  makeissa vesissä 50 lajia. Fossiileissa on  niitä 15 000 lajia. Niitten kehoa peittää erite. Ne ovat aseksuaalisia lisääntymiseltään ja hermafrodiitteja, sperma menee mahaonteloon ja vapautuu  ympäristöön jossa  lähinaapurit  keräävät sen ja hedelmöityvät.  Jotkut hautovat alkoita.

Paleotsooinen eera päättyi Suuren Kuolemaan maapallolla.

Tämä Suuri kuolema permikauden lopussa koski kaikkea  fotosynteesiin  perustuvaa elintarvikeketjua käyttävää luomakuntaa, siis  sekä maata, merta, ilmaa kulkevia  ja asuttavia olentoja  ja kaikkea kasvillisuuttakin.
 https://www.sutori.com/story/permian-period-f928
  Syystä on tehty hypoteeseja.Yksi hypoteesi on Pangean  C-kirjaimen muotoisen kontinentin pohjoisen  osan  valtavat  vulkaaniset katastrofit  Siberiassa ja Kiinassa,  lämpötilan putoaminen, jäätiköityminen,  meren hiilidioksidipitoisuuden  kohoaminen, fosoynteesin ja elintarvikeketjun katkeama.  Toinen hypoteesi on asteroidi-impakti Pangean C- kirjaimen muotoisen kontinentin eteläkärkiin, jossa nyt on Australia.
Tämä suuri extinktio tapahtui 100 000 vuoden  aikajakson sisällä ja  se päätti paleaotsooisen  eeran.
Mitä eläinkuntaa permikauden maisemassa kulki:

Synapsidit, https://fi.wikipedia.org/wiki/Synapsidit, Maaselkärankaiset, mammalia- lajien esimuotoja. 
ja sauropsidit https://fi.wikipedia.org/wiki/Matelijat
Sauropsidit ovat matelijoiden, ja dinosaurusten ja lintujen   esimuotoja.

Varhaisessa permissä esiintyi Synapsidi  Pelycosaurus DIMETRODON -suku, jolla oli termoregulaatiolevy selässä. Dimetrodonista on monta filmiä.    Siitä on linja lämminverisiin imettäväisiin.
https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjRhaCghczdAhVJ3SwKHazaDLQQwqsBMAN6BAgFEAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DuNHianXQN4E&usg=AOvVaw0hMeNJvTw0JXnSzYBENq8H
 Myöhäisessä permissä kehitty synopsida linjasta oienehkö  therapsida, kasvissyöjä LYSTROSAURUS . Sillä oli jo neljä tassua kehon alapuolella eikä sivulla enää.  Se on  jo ihan   tavallisen  nelijalkaisen eläimen hahmoa, mammalia hahmoa ja pystympää asento. Siihen aikaan isot synopsidat olivat jo hävinneet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar