Talvea mitlei ei ollut ollenkaan Syskyn merkeistä luonto ääntyi kevään merkkeihin ilman selkeää talviaikaa.
Nyt on kesä tavallista aikaisemmassa osittain. Sanon osittain, sillä esim tässä vaiheessa vain osa puista on lehden alussa aivan skaalana. Esim. atsalealajit ja rhododendronit ovat hyvin eri vaiheessa jokainen. Valkoisia ja aivan vaaleanpunaisia on muutama kukassa Botanisessa ja Slottskogenissa on eilen ainakin muutama valkoinen kukassa. Joten hetkelliset keskipäivän kuumat piikit ovat vielä yökylmän kanssa aaltoilevia.
Nyt merkitsee ilmankosteus .
Keskipäivällä kuivahtaa pilvettömään avaruuteen kosteutta.
Olin maalis-huhtikuun vaihteessa Färsaarilla. siiellä oli valtavan aurinkoinen kaksiviikkoinen. Aivan huhtikuun alkuviikolla sitten tuli tiukka sumu, ja kosteus oli hetken yli 90 astetta hyvää raikasta meri-ilmaa, oikein hyvää hengittää. Paksu sumu muuttui sitten uduksi , jonka kosteus on 70 %.
Sitten täällä Ruotsissa pääsiäisenä alkoi tulla myös hyvin aurinkoista, ja kosteus laski niin että välillä kaikki pilvet maan yltä katosivat kuten tänään, haihtuivat yhtäkkiä ihan silmissä. Täällä Göteborgissa on yleensä kuitenkin hyvä ilma, koska meri on lähellä, vaikka on kuuma aika, mutta yksi vaarallinen tekijä on maasto- ja metsäpalot, jotka voivat tehdä täälläkin ilman kitkaiseksi. Nyt on jotain sellaista tapahtunut tämänkin kylän Rannebergin lähistöllä, koska savukitkaa alkoi nousta ulko-oven raoista eteiseen jo 3 yötä sitten keskiyöllä, noin 23.50 24.4. 2014 aikaan. Koetin mennä nukkumaan, mutta tuollainen kitka ei salli mitenkään nukahtaa ja koetin löytää siihen syytä. En löytänyt muuta kuin että kitka tuli eteisen oven raosta vedon kuljettamana ilman mukana.
Asia selvisi vasta lauantaina 26.4. kun poikani perhe teki läheiseen reservaattiin piknikmatkan , jonka tapaamme joka vuosi tehdä eräälle lammelle..Kertoivat että siellä oli palanut koko lammen reunan metsä ja heti alkuun he joutuivat kutsumaan palokunnan katsomaan tilannetta, koska isot rungot maassa kytivät vielä hehkuvina.
Tuo alue on asuintaloista yli kilometrin päässä , ehkä 2 km päässä, eikä näy tänne, mutta kitka siis alkoi tulla jo 3 yötä sitten.
Suomi näyttää olevan kuivan ja hehkuvan ilman takia samassa ongelmassa ja luonnossa syttyy itsestään metsäpaloja. joita joka päivä uutiset kertovat. Ruotsin keskiosa on palovaroituksessa. Pitäisi kyllä tämä eteläosakin liittää siihen jo varhain.
Lumimäärä oli hyvin vähäinen kuluneena talvena Tavallisesti olisi tähän aikaan vielä jonkin verran lumisuojaa ja lumi haihtuu tavallisena talvena suoraan ilmaan muuttumatta vedeksi. Nyt tämä lumen antama suojavalli, joka ottaa kasvavan aurinkoenergian vastaan, puuttuu.
Siis koko Fennoskandia voi olla nyt palovaarassa. Sellaista oli useita vuosia sitten esim Karjalan ja Venäjän puolella niin, että savu tuli etelä.Suomeen hyvin hankalana kitkana hengittää. Astmaatikoille varsinainen kauhuaika.
Färsaarten olosuhteet on keuhkojen kannalta todella edulliset. ( Niin hyvää hengittämistä en ole kyllä sitten aikoihin kokenut kuin siellä siinä kylmässä 90 asteen meri-ilman sumussa).
Nettitietoa: Ilman kosteus
Ilman kosteus on ilmassa olevaa vesihöyryä, jota ei tavallisesti näe tai tunne. Lämpötila määrää, kuinka paljon vesihöyryä voi ilmassa olla. Mitä kylmempi ilma on, sitä vähemmän se pystyy pidättämään vesihöyryä.Kosteuden määrää ilmaistaan useiden eri suureiden avulla.
• relativ fuktighet (%)
• specifik fuktighet (g vatten/kg fuktig luft)
• absolut fuktighet (g vatten/m3)
• våt temperatur (°C)
• daggpunkt (°C)
Talvella ulkoilmassa suhteellinen kosteus on suuri, vaikka vesihöyryä ei ilmassa olekaan paljon. Kun ikkunasta tulee ilmaa sisälle, sen lämpötila muuttuu. Lämpimämpään ilmaan mahtuu enemmän kosteutta, joten suhteellinen kosteus pienenee.
Edellämainittujen lisäksi ruotsalaisilla mainitaan muitakin mittoja tässä luettelossa.
Olika mått på luftfuktighet
Luftfuktigheten kan beskrivas med flera olika mått som:• absolut fuktighet (g vatten/m3)
• relativ fuktighet (%)
• daggpunkt (°C)
• våt temperatur (°C)
• specifik fuktighet (g vatten/kg fuktig luft)
• blandningsförhållande (g vatten/kg torr luft)
• ångtryck (hPa)
• entalpi (kJ/kg torr luft)
Nedan beskrivs den absoluta och den relativa fuktigheten i ett klimatologiskt perspektiv.
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/luftfuktighet-1.3910
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar