Etiketter

Leta i den här bloggen

onsdag 25 maj 2011

Islannissa tulivuori Grimsvötn syöksi tuhkaa15.5. 2011

JOHN SEACH , tulivuoriasiantuntija kertoo internetissä:
Monitoring worldwide volcanic activity
11 years on the internet - 2000-2011
Reports are posted in Eastern Australian Time (UT +10 hr).
Archived Volcano News
Twitter @johnseach
RSS
Wednesday 25th May 2011
Grimsvötn Volcano, Iceland

The eruption at Grímsvötn volcano in Iceland has paused. The ash plume has decreased from 24 km high at the peak of the eruption, to 3-5 km yesterday, and last night only steam was being emitted from the crater. No lava or ash was visible in the crater. The glacier south of the crater is covered with black ash. The glacier north of the crater is white. Keflavík International Airport in Iceland was reopened at 8 am this morning. The ash cloud has reached UK and Europe where more than 500 flights were cancelled.
More on Grimsvötn volcano...
Volcanoes of Iceland...
Wednesday 25th May 2011
Grimsvötn Volcano, Iceland

The eruption at Grímsvötn volcano in Iceland has caused the cancellation of 252 flights in Europe. The flights have mainly been from Scotland and England, with minor disruption in Denmark. There is a possibility that the ash emissions will reach Germany, disrupting flights there. A Ryanair test flight from Scotland reached an altitude of 41,000 feet without noticing any effects of ash on the aircraft. In the areas surrounding the volcano, livestock have been killed. Some animals were blinded by the ash fall and fell into ditches where they drowned. So far the fluorine content of the ash is low, and the effects on livestock has been less than expected. Jökulsárlón, which is a glacial lagoon by the foot of Vatnajökull, has changed with the icebergs being covered in black ash and look like floating rocks. A large amount of lightning was recorded in the eruption plume.
More on Grimsvötn volcano...
Volcanoes of Iceland...
Tuesday 24th May 2011
Grimsvötn Volcano, Iceland

Eruptions continue at Grímsvötn volcano in Iceland. Ash from the eruption is expected to reach Scotland today. There may be some disruption to helicopter flights in oil drilling areas of the North Sea. Eurocontrol issued a statement that air traffic over the European mainland is not yet affected. Airports in Iceland remain closed, and flights from Greenland to Denmark were cancelled. Some flights between London and Scotland have been calcelled, as well as flights from Ireland to Scotland.
More on Grimsvötn volcano...
Volcanoes of Iceland...
Sunday 22nd May 2011
Grimsvötn Volcano, Iceland

Keflavík airport in Iceland has been closed due to the eruption of Grímsvötn volcano. Ashfall surrounding the volcano has already reached a thickness of half a centimetre. This is the largest eruption at Grímsvotn volcano in 100 years and larger than the one in Eyjafjallajökull last year. It is similar to the eruption of 1873 at Grímsvotn. A large glacial flood (Jokulhlaup) is not expected. This morning ash emissions reached a height of 15 to 18 kilometres, which is ten times more powerful than the last eruption in Grímsvötn in 2004.
More on Grimsvötn volcano...
Volcanoes of Iceland...
Sunday 22nd May 2011
Grimsvötn Volcano, Iceland

An eruption began at Grímsvötn volcano in Iceland at approximately 17:30 UTC, on 21st May 2011. The volcano is located under the Vatnajokull glacier in south-east Iceland. The subglacial eruption sent a plume 50,000 ft high, which makes it the largest eruption in Iceland since Hekla in 1947. A 120 nautical mile flight restriction has been placed around the volcano. A group of people stayed in a hut in Grímsvötn volcano the night before the eruption, and had left an midday on Saturday six hours before the eruption started. The group noticed nothing unusual, but another group that climbed Hrútafellstindar in the southern part of Vatnajökull glacier said they smelled sulfur on the morning of 21st May. More than one hundred people climbed Öræfajökull, Iceland’s highest peak on Saturday and saw nothing unusual. A flood in Skeidarársandur is expected, and will depend on the exact location of the eruption. Eruptions in Grímsvötn are quite frequent, every ten years on the average and are generally short and small. Many of the eruptions have lasted from one to three weeks, the 2004 eruption lasted only four days.

...John Seach Tulivuoriekspertti kertoo nettikohdassaan ylläolevaa!

söndag 8 maj 2011

Suomalainen äitienpäivä 2011

Suomen oloissa normaalisti kasvaa joitain valkovuokkoja Hämeesä tähän aikaan. Täällä Angeredissa on ollut jo toista viikkoa lehdon pohjat valkeanaan valkovuokoista.
Viime viikon notkahdus lämpötiloissa yöhallan puolelle alkaa nyt antaa periksi ja lämpötila kipuaa jälleen. Nyt on klo 8 aikaan parvekkeella varjossa 13 astetta , puolessa tunnissa ihan nousi puoli astetta. Ja auringossa on jopa lämmintä istua ottamassa aamun valohoitoaan.
Ruotsissa sanotaan että lämpölukemat viikon alussa tulevat olemaan + 20 tasoa varjossa. Siis ulkona yhtä lämmintä kuin sisällä huoneissa ( talvisaikaan).
Tämä lie sellaista lämpötilaa, jossa kaikki mieluiten eläisivät koko vuoden. Ei valiteta kuumasta eikä kylmästä.

Ulkona kävellessä tuntee vaahteroista metisen tuoksun. Myös luumarjaiset puut ovat valkeassa kukassa, oratuomi on juuri aukaissut kaikki umpunsa. Mutta koristekirsikka "kukahteli" site ennen ja äkkiä, varisutti terälehtensä ja alkoi lehtiä nopeaan. Nuo kukalliset hedelmä ja koristepuut leimahtavat täysloistoonsa aika äkkiä, miltei jo seuraavana päivänä kun muistaa taas ottaa kamerankin mukaan, kukkaleimu on ja muuntunut niin että puuta saa jo etsiä muitten joukosta. Vihreitä sävähdyksiä onkin sitten mitä erilaisimpia eri puulajeilla toukokuun alkuviherryksen aikana.

Muuten, jokainen vuosi, vaikka kesä ja talvi sinänsä ovat varmat kuin auringon ja maan välisen kiertoliikkeen muuntelut, niin varsinainen kesän merkitys viljelylle ja syksyn sadolle on silti eräänlainen arpajaisvoitto- jos sato on hyvä. Lisäksi ihmiskunnan motiivit kesän suhteen ovat erilaiset: Toinen on turistin motiivi ja toinen maanviljelijän motiivi.

Eräs seikka mitä hieman pohdin: Kun katselee ihmisten selektiolla ja huolella hoitelemia metsiä ja vertaa luonnon metsän tiheikkoon, on tässäkin asiassa kaksi puolta. Hoidetussa ja järjellä viljellyssä metsässä on tietyn yksipuolisen lajin hyvää kasvua ja puuaineksen tai mitä halutaan hyödyntää tuotto on hyvä. Luonnonmetsässä on kamppailu valosta ja energia-aineista ja tulokset ovat epätasaiset yksittäisten puulajien tai puuyksilöidenkin kesken. Mutta saattaa olla eräs etu luonnonmetsällä, selektiiviset tuholaiset eivät saa valtaa, koska biologisia menetelmiä niiden kurissapitämiseksi on evoluutiotasosta asti. Kaikkia satoja tuhansia fytokemiallisia aineita luonnon metsästä ei edes tunneta, joten liika selektio tekee melkoisen aukon tähän tuntemattomaan karttaan. No problem, asia jota ei tiedä ja tunnista ei tietysti olekaan mikään probleema. Rikkaruohokin lienee paremmalta nimeltään eräs luonnon suojeluaineita tuottava kasvi. Nyt olen alkanut ajatella toisella tavalla rikkaruohojen suhteen. kyselen mielessäni : Mikä on tämän rikkaruohon tarkoitus.? Mikä on sen etu ja haitta? Onko sen poistamisen haitta suurempi kuin sen jäljelle jättämisen haitta? Miten itikat suhtautuvat siihen, madot, hyttyset, perhoset? Itse asiassa olen kyllä ennenkin näin ajatellut, mutta nyt entistä enemmän, kun olen lukenut eräistä ongelmista mitä näinäkin vuosina eräisiin Suomen metsiin on tullut ( Lapin koivuihin, Yyterin mäntyihin, ehkä muitakin ongelmia on).
Hyttysongelmaa Suomen soisissa aluesissa(, joita on), on. On hyvä, jos keksii mikä kasveista on luonnostaan niitä rajoittava tai jos näkee kasveja, joiden ympärillä ei ole itikoita. Sitten voi ottaa selvää syyn, onko kasvissa jokin itikoita karkoittava molekyyliyhdiste. Jaa, tietysti Google haulla Karoliinisen instituutin kirjastosta tai vastaavasta.
Olen mielestäni sitä mieltä, että eräs paha rikkaruoho, jota pidän ja jota isäni piti suosikkinaan ja lehvämajakasvina, iso Sahalinin tatar, on sellainen, että sen lähellä ei ole hyttysiä niinkuin muualla. Ystäväni tietävät että Sahalinin tatar rehoittaa mökilläni botanisella auktoriteetilla. Se tekee ilman hiilidioksidista tosi nopeasti materiaalia ja se vähentää maaperän soisuutta sen voimakkaan veden ja hiilidioksidin yhteyttämiskykynsä takia. Iso ruokomateriaali on sitten myös talven jälkeen hyvää maantäyttömateriaalia.

onsdag 4 maj 2011

Vapun jälkeen yöhalloja

Posted by Picasa

Vapun jälkeen äkisti kylmeni. Eilen jopa satoi vettä, lunta ja rakeita osassa Göteborgia. Kylmästä ilmasta esim kastanjan lehdet täällä tulivat ihan roikkuviksi ennen sadeyötä, jotta ajattelin että ovatkohan vaarassa tipahtaa kokonaan ja kuivahtaa ennen aikojaan. Saa nähdä nyt kun aurinko taas paistaa, jos ne tokenivat  tuosta pohjan puhurista. Onkohan mustikan kukat vielä olemassa tuolla ulkona?
Tänään on erittäin kirkas ilma, ei sumun tai udun häivettäkään. Lumenhohtavia cumuluspilviä on taivaalla ja näkyvyys yli metsän on erittäin selkeä. Tässä vaiheessa näkee tuon järvenkin , joka yleensä jää lehtiverhoon kesäksi.
Mutta hyytävän viileää tuossa parvekkeella. Linnut eivät sirittele.

Tarkistin mitä gp.se Väder ilmoittaa. Yöhalla on käynyt täällä. -2 C asteita näkyy olevan.3.5. 2011

söndag 1 maj 2011

Vappusää 2011

Täällä Göötanmaalla on kaunis aurinkoinen vihreä, cumuluspilvinen vappusää. Ruoho kasvaa hyvin ja on raikkaan vihreää, maa on kuivaa kevättuulien jäljiltä. itikoita ei oikeastaan näy, aivan sattumoisin voi nähdä metsässä yhden perhosen tai jokin kimalainen voi surahtaa ohi. joku muurahainen saataa kulkea tien poikki. mustikoissa ja puolukoissa on runsaasti kukkia. vaahtera kukkii. koivut ovat jo enemmälläkin kuin hiirenkorvilla. Pihlajan lehdet ovat pikkuisia, oman muotoisiaan mutta vauvakokoa. Hevoskastanjain lehdet samoin. Kuusissa on runsaasti uutta vuosiversoa tulemassa. Tulppaaneja, myös muita kuin punaisia , jopa valkoisia on kukkimassa. narsisseja on täysloistossaan ja sinisiä pikkuisia kevätkukkasia. valkovuokkoja on loistavina valkoisina laikkuina tammimetsissä ja koivumetsissä varsinkin. koristekirsikka vaalenapunainen ja myös valkoinen ovat kukkimassa. Ensin kukkii vaaleanpunainen. Oratuomet eivät kuki vielä täysin . Niissä on valkoiset kukat. Muuttolintuja ei ole mitenkään suurina parvina enää tässä vaiheessa, jopa kanadanhanhia on yksinään liikkeellä, taitaa olla haudontavaihe.
Siis kaikinpuolin, kevät vaikuttaa tässä vaiheessa mitä normaalimmalta. Vielä ei ole ollut sellaista takatalvivaihetta, joka veisi esim mustikat ja puolukat tässä vaiheessa tai toisi uudet lumet.
Aivan hieno ja normaali Vappuilma.
http://kirjallisuutta-pensionerad.blogspot.com/